Fynshoved

På Fyns Hoved finder du det mest storslåede og dramatiske landskab på Fyn. Inden for et begrænset område kan du støde på et væld af forskellige landskabsformer: krumodder, stejle klinter, tanger, strandsøer, drag og inddæmmet havbund. Klinterne ved Baesbanke spiller absolut en hovedrolle i det skuespil, naturen udfolder her.

Klinten her på vestsiden af Fyns Hoved blotter hele tiden nye lag fra istiden, når vandet fjerner materialer fra kysten. Højt oppe på klinten kan man se store stenblokke, som kun kan være aflejret i en rivende strøm af smeltevand tæt ved en gletsjerport. Det er også her fra toppen af klinten at der er et fantastisk blik over hele Fyns Hoved, og man har bedst chancer for at se marsvin.

Fjord&Bælt Centret

Fjord&Bælt er både et spændende oplevelsescenter for børn og voksne og en forskningsinstitution. Stedets formål er gennem forskning, udstillinger og aktiviteter at formidle Bælthavets natur, miljø og historie. Beliggenheden i Kerteminde ud til Storebælt er optimal.

Fjord&Bælt er det eneste sted i verden, hvor man kan opleve verdens mindste hval, marsvinet, tumle sig, lave kunster og træne fuldstændig som dens større fætter, delfinen, gør i de talrige delfinarier verden over.

fjordbaelt.dk

Vikingemuseet Ladby

På Vikingemuseet Ladby ved Kerteminde Fjord kan man besøge Danmarks eneste skibsgrav fra vikingetiden – en attraktion af internationalt format.Vikingeskibsgraven – også kaldet Ladbyskibet – ligger i en genopført gravhøj på det sted, hvor den blev fundet i 1935.

Arkæologiske undersøgelser har fastslået, at vikingeskibet omkring år 925 blev trukket op på land og den døde stormand, der sandsynligvis var ejermanden, blev gravlagt i skibet i en høj sammen med sine heste, hunde og andet kostbart gods.

vikingemuseetladby.dk

Johannes Larsen Museet

Danmarks smukkeste kunstnerhjem.

Johannes og Alhed Larsen skabte i 1901 ikke alene en malerisk ramme for deres liv, men et gæstfrit mødested, der satte sit præg på dansk kunst og kultur gennem årtier.
Hjemmet på Møllebakken var et fristed bl.a. for fynbomalerne, der ofte afbillede den smukke natur på Fynshoved.
De var tidens avantgarde, og de levede et spændende liv. Et liv, som vi på museet perspektiverer gennem den store samling og de skiftende særudstillinger.

johanneslarsenmuseet.dk

Hindsholms Egnsmuseum

Hindsholm Egnsmuseum er indrettet i den gamle Martofte Skole og indeholder foruden en stor kulturhistorisk samling også en oldtidssamling og en samling af udstoppede fugle. Museet er resultatet af en enkelt mands livslange indsats for at indsamle og bevare “historien” om sin hjemegn.

Charles Nielsen var hele sit aktive liv landarbejder og arbejdsmand på Hindsholm. Hans samling af genstande og redskaber afspejler livet på landet og det miljø, han var en del af. Samlingen er således en form for monument over landarbejderens liv i begyndelsen af 1900-tallet.

hindsholmegnsmuseum.com

Mårhøj Jættestue

Mårhøj-jættestuen er Fyns største jættestue og meget velbevaret. Den ligger flot i terrænet og besøges hvert år af mange tusinde interesserede. Den velbevarede og store jættestue ligger på en naturlig bakke og stammer fra 3300-3200 f.Kr. En 7 m lang gang fører ind til gravkammeret, der er 10 m langt og opbygget af 18 bæresten og 7 store dæksten.

Husk lommelygte eller brug et af de mange stearinlys, der som regel er efterladt til fri afbenyttelse.

fynskefortidsminder.wordpress.com/2018/02/12/maarhoej/

Stubberup kirketårn

Stubberup Kirke – også kaldet Den Hvide Jomfru – kan ses fra store dele af Hindsholm og i klart vejr helt fra Røsnæs på Sjælland. Kirketårnet blev før i tiden også brug som sømærke. Lige så smuk udsigten er til kirken, lige så smuk er udsigten fra selve kirketårnet. Her er der – især mod vest, syd og nord – fuldt udsyn over Hindsholm smukke kuperede landskab med havet i baggrunden.

Tårnet er åbent for besøgende hele året rundt  – også selv om lugerne i tårnet er lukkede. Lugerne foran vinduerne kan man selv åbne mod øst, sydøst og nord. Trappen op til tårnet er rimelig stejl, men kan klares af enhver med en rimelig kondition.

Galleri Solvognen

Solvognen er et kunst- og filosoficenter der fra april til September holder til på Langø. Her kan man opleve kunst, musik og foredrag der har til formål at søge en større forståelse for tilværelsens mening.

Galleri Solvognen udstiller fortrinsvis moderne landskabsmaleri af bla. Albert Bertelsen, Anna Grethe Aaen, Elin Neumann, Esben Eriksen, Hanna Ólafsdóttirs, Kurt Normann, Mogens Sjøgaard. Nis Schmidt. Ole Vedby Jørgensen, Svend Åge Madsen, Søren Andersen og Thomas Elmstedt

Romsø

Øen er ikke en turistattraktion som man betragter og oplever ”udefra”. Tværtimod – Romsø vil, hvis man er ”modtagelig” påvirke mentalt og sætte sindet i bevægelse. Der er så mange steder man kan blive underholdt og få en engangsoplevelse. Sådan er det ikke på Romsø. Der sker i princippet ingenting – der er ingen badestrand, ingen kaffe, is og pølser, ingen offentlige toiletter, flisebelægninger eller service. Men autenticiteten og uforstyrretheden er enestående. Tiden bliver sådan en forunderlig ubetydelig størrelse, når man, sat af for en dag, befinder sig i et jordisk paradis. Efterladt til “væren” … i fælles flok med en bestand af 200 dådyr og snoge der befolker øens skove og søer.

Viby Mølle

I den smukke og meget velbevarede landsby Viby med de mange fredede huse, kan du se den gamle Viby Mølle, der er en af Danmarks største og bedst bevarede hollandske vindmøller.

Møllen er opført i 1873 og grundigt restaureret i løbet af 1980’erne.

I sæsonen er møllen åben, så publikum kan kommen indenfor. Møllen kører alle søndage i skolesommerferien.

Vejkrucifikset

Det oprindelige krucifiks blev stillet op i 1941 og indviet af menigheden i juni 1942.Initiativet til at opføre et vejkrucifiks kom fra en anonym kvinde. Hun henvendte sig til menighedsrådet ved Stubberup Kirke med en anbefaling fra den københavnske biskop Hans Fuglsang-Damgaard. Hun tilbød at betale for, at den dengang berømte billedskærer Gustav Weinreich kunne skabe et vejkrucifiks.

Hver år i pinsen indgår krucifikset i en pilgrimsvandring på Fyn, hvor vejen lægges forbi vejkrucifikset, inden vandringen går videre mod Odense.

Gabet

Gabet hedder den smalle passage mellem Kattegat og Odense Fjord. Gabet er den eneste indsejling til Lindø Terminalen og Odense Havn. På Hindsholmsiden kan man køre helt ud til Lodshuse, som ligger lige ud til Gabet. Gabet er kun ca. 400 meter bredt, mens sejlrenden er omkring 170 meter bred. Ca. 1/3 af Fyn afvandes via Odense Å, som løber ud i den 60 km² store Odense Fjord.

Tidevandet skifter hver 6. time, hvilket betyder, at der passerer 30 millioner m³ vand gennem Gabet 4 gange i døgnet. Strømmen er derfor altid stærk. Ved hård nord- eller sydøstlig vind er søen i Gabet tillige temmelig voldsom, når vind og strøm mødes.